Livskriser og stress

En livskrise er en begivenhed i vores liv, der konfronterer os med eksistensen. En oplevelse af, at vores selvbillede, normer og værdier udfordres og rystes. Nogle mister troen på andre mennesker og mister tilliden til selve eksistensen. Krisen kan f.eks. udløses af sygdom, en nærtståendes død, skilsmisse, arbejdsløshed eller overgreb.

I nogle tilfælde er familie og nære venners hjælp ikke tilstrækkelig. Når en krise er blevet langvarig og dyb og måske har sat gang i svære tanker og følelser, der kan hænge sammen med andre oplevelser i livet, kan mange have gavn af en samtale med en psykolog.

Stress er kroppens og psykens reaktion på at skulle leve i og håndtere for voldsom en belastning over tid. Stress påvirker nogle af vores centrale kognitive funktioner, f.eks. hukommelse, overblik og koncentrationsevne. Samtidig påvirkes vores sanseapparat, således at man eksempelvis bliver meget lydfølsom og ikke kan klare for mange indtryk på en gang.

Vores sociale liv kan påvirkes i en grad, så vi ikke kan magte at være sammen med flere personer på en gang og det at skulle rejse med bus eller tog eller for den sags skyld at skulle handle ind i et supermarked bliver en uoverskuelig opgave.

Stress kan være knyttet til umenneskelige arbejdsbetingelser eller mere overordnet til de krav det moderne liv stiller til både børn, unge og voksne. De, der lider af stress, kan have brug for psykologhjælp til at tænke nyt om deres hverdagsliv og deres eksistens.

Både livskriser og stressbelastninger giver os en oplevelse af at have mistet kontrollen i vores liv og begge dele truer med at ramme os med psykiske problemer. Når der er tale om lette angst og let til moderat depression, er det relevant at søge psykologhjælp.